środa, 9 marca 2016

Maślane kwadraty z migdałami w karmelu

Przepis na te migdałowe, maślane kwadraty znalazłam kilka lat temu w czeluściach internetu. Zdaje się, że oryginalny przepis należy do Liz Franklin i tego będę się trzymać :) Zazwyczaj robiłam je co roku na Wielkanoc zamiast mazurka. Idealnie się do tego nadają. Ciasto jest bardzo maślane i przyjemnie kruche. Podczas pieczenia łączy się z migdałami w karmelu tworząc spójną całość. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie gustują w tradycyjnych mazurkach. 

Jednym słowem - polecam! :)

Migdałowe kruche kwadraty

Maślane kwadraty z migdałami w karmelu
przepis: Liz Franklin - z moimi zmianami

Ciasto kruche:
100 g masła, miękkiego
60 g cukru
1 żółtko
160 g mąki pszennej
szczypta soli

Wierzch:
70 g masła
60 g cukru
50 g cukru trzcinowego
1 1/2 łyżki miodu
5-6 łyżek płatków migdałowych

Ciasto: Foremkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Masło zmiksować z cukrem, dodać żółtko, mąkę, sól i szybko zagnieść. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki i odłożyć na czas przygotowania wierzchu.

Wierzch: W rondelku umieścić cukier, cukier trzcinowy, masło i miód. Podgrzewać do rozpuszczenia a następnie ok. 5 minut, aż powstanie jasny karmel. Dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na ciasto i piec 10-15 minut. 

Wyjąć z piekarnika, delikatnie ostudzić i jeszcze ciepłe kroić w kwadraty. Ciasto na początku jest miękkie, następnie w miarę studzenia twardnieje i robi się chrupiące. 

Smacznego! 

Migdałowe kruche kwadraty
Migdałowe kruche kwadraty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly