Pyszny, kremowy sernik. W smaku dominuje kokos, jednak w tle wyczuć można przebijającą się nutkę migdałową, tak jak w Rafaello, na którym wzorowany jest ten sernik.
Jeśli planujecie jakąś rodzinną uroczystość to polecam właśnie ten przepis. Sernik wygląda bardzo wykwintnie, zwieńczony bezą i pralinkami. Na pewno zachwyci Waszych gości :)
Sernik Rafaello
na podstawie przepisu z Kwestii Smaku (z moimi zmianami)
Spód:
200 g wafelków z nadzieniem kokosowym
5 łyżek mąki migdałowej
50 g masła, rozpuszczonego
5 łyżek wiórków kokosowych
Masa serowa:
500 g twarogu na sernik (np. PIĄTNICA)
500 g mascarpone
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
5 jajek
2 żółtka
400 g mleka kokosowego
3 łyżki amaretto lub 1/2 - 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Beza:
2 białka
szczypta soli
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
Opcjonalnie:
kilka pralinek Rafaello
Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze, wymieszać z mąką migdałową i roztopionym masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy i dokładnie uklepać na dnie i bokach do 1/3 - 1/2 ich wysokości. Wstawić do lodówki.
Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Twaróg, mascarpone, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i ziarenka wanilii, zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Dodawać po jednym jajku i żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodać gęstą śmietankę z mleka kokosowego, która zebrała się na wierzchu puszki oraz likier amaretto lub aromat migdałowy, zmiksować.
Masę twarogową wylać na schłodzony spód, boki tortownicy obłożyć paskiem złożonej z 2-3 warstw folii aluminiowej (zapobiegnie to nadmiernemu upieczeniu się boków sernika) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120ºC i piec kolejne 60 minut.
Beza: Na 10 minut przed końcem pieczenia się sernika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Ubijać jeszcze kilka minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać a masa będzie gęsta i błyszcząca. Wmiksować mąkę ziemniaczaną a na koniec wmieszać wiórki kokosowe.
Sernik delikatnie wysunąć z piekarnika i na wierzchu wyłożyć kokosową pianę. Piec jeszcze 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec kolejne 30 minut.
Sernik studzimy stopniowo. Przez pierwsze 15 minut zostawiamy go w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko otwieramy drzwiczki i zostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Z wystudzonego sernika zdejmujemy obręcz tortownicy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekorujemy sernik pralinkami Rafaello i podajemy.
Smacznego!
Wow wygląda bajecznie <3 A o smaku rafaello musi smakować jeszcze bardziej bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie sernika z raffaello? Nieeeebo <3
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/