Sezon na rabarbar w pełni, dlatego w najbliższym czasie to właśnie on będzie gwiazdą wypieków na Nie-Śmiałych. Mam ich kilka w planie, dlatego mam nadzieję, że przepadacie za nim tak samo jak ja. W końcu kto z nas nie jadł w dzieciństwie surowego rabarbaru maczanego w cukrze? ;)
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na sernik z rabarbarem, zatopionym w waniliowej masie twarogowej. Sernik ma niesamowicie kremową konsystencję i nie opada po upieczeniu. Dodatek słodkich truskawek jest tu obowiązkowy, idealnie dopełniają smak kwaśnego rabarbaru.
Zapraszam!
Sernik z rabarbarem
Pieczony rabarbar:
500 g rabarbaru
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
200 ml śmietany kremówki 36%
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki cukru
7 jajek
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
200 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
500 g truskawek
cukier puder
Pieczony rabarbar: Piekarnik nagrzać do 160ºC. Rabarbar umyć i pokroić na 5 cm kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem i piec ok. 30 minut, aż rabarbar zmięknie ale nie będzie się rozpadał. Wystudzić.
Masa serowa: Dno tortownicy o śr. minimum 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić ser, ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksować na niskich obrotach miksera. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Na końcu do masy delikatnie wmieszać rabarbar. Masę serową przelać do przygotowanej tortownicy i piec 60 - 70 minut. Masa powinna być ścięta. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Ściągnąć obręcz tortownicy i włożyć do lodówki bez przykrycia minimum na 8h.
Krem: Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder ubić do uzyskania gęstego kremu. Wyłożyć go na schłodzony sernik. Udekorować pokrojonymi truskawkami i cukrem pudrem.
Smacznego!
Ależ on ładny i elegancki! Czekam na pierwszze ogrodowe, żeby piec takie cuda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Miło to usłyszeć z Twoich ust :)
UsuńBoski! Też przepadam za rabarbarem, więc niecierpliwie czekam na kolejne propozycje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) postaram się jak najszybciej zamieścić na blogu kolejne przepisy :)
UsuńMmm, wygląda cudownie ! :)
OdpowiedzUsuńAle niestety za dużo kalorii. Czekam na jakiś dietetyczny przepis ;)