wtorek, 15 marca 2016

Cytrusowa babka z malinowym lukrem

Chyba nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki drożdżowej, piaskowej czy ucieranej. U mnie zwykle gości babka drożdżowa pełna bakalii (na którą przepis pojawi się w najbliższym czasie na blogu :)). Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy ma czas i ochotę na robienie ciasta drożdżowego. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na prostą, szybką i smaczną babkę, z której przygotowaniem poradzi sobie każdy. 

Do ciasta dodajemy mielone migdały, które dodadzą mu lepszej struktury. Do tego skórka i sok z pomarańczy oraz cytryny, dzięki czemu babka niesamowicie pachnie i ma miły, cytrusowy posmak. Poza tym całość wygląda niesamowicie uroczo, polana malinowym lukrem.

Zapraszam :)
Babka migdałowa z cytrynowym lukrem

Cytrusowa babka z malinowym lukrem

Ciasto:
130 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
90 g mąki ziemniaczanej
200 g masła, roztopionego
4 jajka
1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka i sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
3/4 szklanki cukru
1 laska wanilii

Lukier:
1 1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżki soku z cytryn
1 łyżka soku malinowego (lub odrobina różowego barwnika spożywczego)
ok. 100 g malin 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Ciasto: Formę na babkę z kominem pośrodku posmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką pszenną. Piekarnik nagrzać do 170ºC. 
W dużej misce ubić jajka razem z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. 
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mielone migdały, sól i proszek do pieczenia. Do jajek dodać ziarenka z laski wanilii i wszystkie suche składniki. Zmiksować do połączenia się składników (nie za długo). Wlać przestudzone masło, dodać skórkę i sok z cytryny oraz skórkę i sok z pomarańczy. Ciasto będzie dość rzadkie.
Ciasto wylać do przygotowanej foremki do 2/3 jej wysokości. Piec ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Wyjąć z blachy po dokładnym wystudzeniu.

Lukier: Cukier puder przesiać do miski i utrzeć z sokiem z cytryny oraz sokiem malinowym (lub barwnikiem) do uzyskania dość gęstego, gładkiego lukru. W razie potrzeby gęstość regulować dodając więcej soku z cytryny lub cukru pudru.
2/3 lukru wylać na babkę, przykleić do niego rozdrobnione maliny. Na koniec polać pozostałą częścią lukru.

Smacznego!

Babka migdałowa z cytrynowym lukrem
Babka migdałowa z cytrynowym lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly