Dzisiaj dla odmiany, przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i kurczakiem. W końcu nie samymi słodkościami człowiek żyje, prawda? :)
Ta tarta będzie wspaniałą propozycją obiadową w towarzystwie sałatki i białego wina. Jest syta dzięki kurczakowi zatopionemu w kremowym nadzieniu śmietanowo-serowym. Możecie również pokusić się o podanie jej podczas romantycznej kolacji we dwoje. Jest na tyle prosta w przygotowaniu, że powinni poradzić z nią sobie również Ci, którzy na co dzień nie królują w kuchni :)
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Ciasto:
170 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
100 g masła, zimnego
Nadzienie:
1 filet z kurczaka
150 - 200 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
250 ml śmietany kremówki 30%
60 g sera cheddar
4 łyżki startego parmezanu
2 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej
Ponadto:
sałatka z sosem winegret
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone na kawałki masło, rozdrobnić palcami tak aby masa przypominała okruchy. Dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica foremki, której używamy. Delikatnie przenieść go do formy, wyłożyć spód i boki. Schłodzić przez 15-25 minut. Piekarnik nagrzać do 190ºC.
Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać obciążenie (np. ryż, fasolę lub kulki ceramiczne). Piec ok. 15 minut po czym zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 10-15 minut do zezłocenia się spodu.
Nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, chwile podsmażyć i dodać pokrojony w plasterki czosnek. Dodać umyty szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość a woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć na złoto pokrojonego i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. W międzyczasie wymieszać śmietanę, jajka, starty ser cheddar, parmezan, sól i pieprz.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170ºC. Na upieczony spód wyłożyć kurczaka, szpinak i zalać mieszanką jajeczną. Piec 30-40 minut, aż masa się zetnie i zezłoci.
Lekko przestudzić i podawać razem z sałatką.
Smacznego!
Jestem wielką fanką takich tart. ;)
OdpowiedzUsuńWytrawny kawałek tarty zawsze chętnie zjem :> Ostatnio zrobiłam z łososiem, ale na kurczaka też przyjdzie czas! :>
OdpowiedzUsuńJa za to będę musiała wypróbować tą z łososiem :) masz jakiś sprawdzony przepis? :)
Usuń