środa, 10 lutego 2016

Tort czekoladowy z kremem mascarpone

Walentynki tuż tuż, więc jeśli chcecie zaimponować swojej Walentynce, mam dla Was przepis na tort czekoladowy, dzięki któremu bez wątpienia osiągnięcie ten efekt :) Wymaga on trochę pracy oraz czasu ale czego nie robi się dla tej drugiej połówki, prawda? Kawałek takiego tortu będzie idealnym zakończeniem wieczoru.

Blaty tortu to ciasto czekoladowe - w końcu komu Walentynki nie kojarzą się z czekoladą? ;) - przełożone konfiturą truskawkową i masą z serka mascarpone. Dzięki użyciu dużej ilości mascarpone tort jest stabilny i ładnie się kroi pomimo swojej wysokości. Aby nadać mu jeszcze bardziej odświętnego wyglądu wierzch oblałam polewą czekoladową i ozdobiłam świeżymi truskawkami. Niby nic nadzwyczajnego a wygląda bardzo efektownie :)

P.S. Tort najlepiej przygotować co najmniej kilka godzin przed podaniem, dzięki czemu będziecie mogli w spokoju przygotować się do wspólnego wieczoru!

Zapraszam po przepis!

Tort walentynkowy

Tort czekoladowy z kremem mascarpone

Ciasto:
240 g mąki pszennej
60 g kakao
260 g cukru trzcinowego
100 ml oleju
180 ml maślanki
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml mocnej kawy
1/3 łyżeczki soli

Krem:
900 g mascarpone
400 ml śmietany kremówki 36% (polecam Piątnicę)
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii

Nasączenie:
1/3 szklanki mocnej herbaty, posłodzonej (wg uznania)

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła

Ponadto:
200 g konfitury truskawkowej
250g truskawek

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dwie tortownice o śr. 18 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugim naczyniu wymieszać jajka, maślankę, olej, cukier i kawę. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przelać równo do dwóch foremek i piec ok. 30-40 minut lub do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Ciasto wyjąć z tortownic, odkroić wypukłe wierzchy i oba blaty przekroić na pół. Dzięki temu powstaną cztery krążki ciasta.

Krem: Mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy ubić na gładką, puszystą i gęstą masę.1/3 masy przełożyć do drugiej miski i odstawić do lodówki (będzie służyć do posmarowania wierzchu i boków tortu).

Złożenie: Na środku patery rozsmarować ok. 1 łyżkę kremu mascarpone (dzięki temu gdy zaczniemy składać tort nie będzie się nam przesuwał). Położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć ok. 2 łyżkami herbaty. Rozsmarować na nim 2 łyżki konfitury truskawkowej i nałożyć 1/3 kremu. Czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Ułożyć ostatni blat i nasączyć. Tort włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Gdy tort się schłodzi na wierzchu oraz bokach rozsmarować cienką warstwę odłożonego wcześniej kremu (tzw. crumb coat), wypełniając również luki między poszczególnymi warstwami tortu, schłodzić przez kolejne 30 minut.
Następnie tort równomiernie posmarować resztą krem, wyrównując wierzch i boki. Schłodzić przez minimum 1 h. 

Polewa czekoladowa: W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty, aż czekolada się rozpuści. Wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej polewy. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. 
Polewę wylać na wierzch schłodzonego tortu, rozsmarowywać od środka na boki tak, aby warstwa polewy była równomierna i ładnie spływała po bokach tortu. Gdy polewa zastygnie na wierzchu ułożyć truskawki. 

Przed podaniem schłodzić przez minimum kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Smacznego!

Tort na walentynki
Tort na walentynki
Tort walentynkowy

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly