wtorek, 14 marca 2017

Granola migdałowa - bezglutenowa

Domowa granola jest idealnym rozwiązaniem na śniadanie w środku tygodnia. Docenią ją przede wszystkim Ci z Was, którzy wolą dłużej pospać (sama zaliczam się do takich osób :)). Zazwyczaj robię większą porcję i szczelnie zamykam w słoikach, aby jak najdłużej pozostała chrupiąca. Oczywiście przepis na granole możecie do woli modyfikować - coś pominąć, coś dodać. Nie jest za słodka, dlatego świetnie sprawdza się z dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego i dużą ilością owoców. W ciepłe wiosenne i letnie dni to właśnie taka miseczka z zimnym jogurtem sojowym i granolą będzie moim ulubionym śniadaniem... i myślę, że nie tylko moim :)

Granola migdałowa

Granola migdałowa - bezglutenowa, wegańska

2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki nerkowców
2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
1/3 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3-4 łyżki miodu
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego (lub oliwy)
1-2 łyżki wody
1/3 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzać do 150ºC. Wszystkie suche składniki, oprócz suszonych owoców, wymieszać w dużej misce. W małym rondelku podgrzać olej kokosowy, miód, syrop klonowy i wodę, jeszcze ciepły płyn przelać do miski z resztą składników i dokładnie wymieszać. Masę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć na płasko (warstwa granoli nie powinna być zbyt gruba). Piec ok. 30-40 minut lub do momentu, aż granola będzie złotobrązowa. W czasie pieczenia delikatnie przemieszać raz lub dwa. Zostawić na blaszce do ostygnięcia, dodać suszone owoce.

Przechowywać w szczelnych pojemnikach do 2 tygodni.

Smacznego!

Granola migdałowa
Granola migdałowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly