sobota, 31 października 2015

Czekoladowe babeczki - przerażająco pyszne

W końcu nadszedł ten czas. Czas, kiedy zdecydowałam się założyć swojego bloga. 
Chwile, które spędzam w kuchni są czasem tylko dla mnie. Odganiam wtedy wszystkie złe myśli. To oraz widok uśmiechniętych buzi najbliższych, jedzących moje wypieki, sprawia, że to jest właśnie to co uwielbiam robić.

Mam nadzieję, że będziecie zaglądać tu z przyjemnością po nowe przepisy i inspiracje. 

A jak już o przepisie mowa... Dzisiaj Halloween, zatem swoje blogowanie, zaczynam od przepisu na przerażająco pyszne czekoladowe cupcakes!




Czekoladowe cupcakes

Ciasto na babeczki (12 sztuk):
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki gorzkiego kakao
150 g brązowego cukru
150 ml napoju Coca-Cola
2 jajka
100 ml oleju
nasionka z 1 laski wanilii 

Krem:
100 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru pudru

Ponadto:
8 ciastek oreo (bez kremu, drobno pokruszone)
bezy duszki 
papierowe nagrobki

Ciasto: Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 175ºC.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kako, cukier i sól.
W drugiej misce roztrzepać jajka. Dolać olej, Coca-Colę i nasionka z wanilii, wymieszać.
Wymieszać zawartość obu naczyń, tylko do połączenia się składników (mogą pozostać grudki).
Ciastem wypełnić foremki do 3/4 wysokości papilotek. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić, odciąć wystający wierzch.
Krem: Mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder ubić mikserem, aż masa będzie sztywna. 
Każdą babeczkę posmarować warstwą kremu, za pomocą szpatułki lub noża. Okruszki ciasteczek wsypać do miseczki. Trzymając za spód babeczki delikatnie dociskać kremem do ciastek, aby pokryły całą powierzchnię kremu. 
Na koniec za pomocą wykałaczek umieścić w każdej babeczce bezowego duszka i papierowy nagrobek.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly