piątek, 13 listopada 2015

Anzac Biscuits

Już od jakiegoś czasu, przy każdym otwarciu lodówki, zerkała na mnie buteleczka z golden syrupem. Na jego wykorzystanie, w internecie, można znaleźć naprawdę mnóstwo przepisów. Ja postawiłam na Anzac Biscuits. Są to słynne ciasteczka owsiane, wypiekane już od czasów I Wojny Światowej. 

Zaraz po upieczeniu chrupiące, w kolejnych dniach bardziej miękkie. W obu wersjach są pyszne. I pięknie złociste od golden syrupu.





Anzac Biscuits

180 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki golden syrupu (ew. płynnego miodu)
125 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody

Piekarnik nagrzać do 165ºC. 

W misce wymieszać: płatki owsiane, mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Do rondelka wrzucić masło i golden syrup. Podgrzewać do rozpuszczenia masła (nie gotować!). 

W małej miseczce wymieszać gorącą wodę i sodę. Przelać do rondelka z golden syrupem, wymieszać. 

Mieszaninę wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać do połączenia (masa może być dosyć sypka, ale podczas formowania ładnie się zlepi). Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć i piec 7-10 minut, do zezłocenia (uwaga! szybko łapią kolor). Pozostawić na blasze przez ok.5 minut do przestygnięcia (będą bardzo miękkie), a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego! 


3 komentarze:

  1. lubię takie ciacha!
    pozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ciągle w planach ich upieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę bardzo smaczne, także myślę, że nie ma na co dłużej czekać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly