wtorek, 10 listopada 2015

Tarta marcepanowa

Lubicie marcepan?

Jeśli tak, to koniecznie musicie upiec tą tartę! Aromatyczne, migdałowe nadzienie na bardzo kruchym spodzie. Śliwki zatopione w marcepanowej masie, przełamują jej słodki smak. Jeśli jednak w Waszej okolicy są już nie do dostania, kruchy spód posmarujcie grubszą warstwą powideł śliwkowych, dżemem truskawkowym lub ... pomińcie ten krok - nadzienie migdałowe jest tak pyszne, że i bez dodatków tarcie nic nie ubędzie.



Marcepanowa tarta ze śliwkami
(źródło: mojewypieki.com - z moimi zmianami)

Ciasto:
200 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
100 g masła, zimnego
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:
200 g marcepanu
100 g masła
30 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)

Ponadto:
350 g śliwek
płatki migdałowe, uprażone na suchej patelni

Ciasto: W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier puder i sól. Dodać pokrojone masło, rozetrzeć z mąką, tworząc kruszonkę. Dodać jajko i szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1h.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyłożyć nim formę, włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia, na który wysypać kulki ceramiczne (suchy ryż lub fasolę), które obciążą ciasto.
Piec przez 15 minut, wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut do zezłocenia.

Nadzienie: Wszystkie składniki zmiksować (blenderem lub mikserem) do powstania gładkiej, jednolitej masy.
Na gorące ciasto wylać nadzienie migdałowe. Na wierzchu delikatnie wcisnąć połówki śliwek, rozcięciem do góry.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC. Piec 30-35 minut do zarumienienia się nadzienia.
Wyjąć, ostudzić. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly