czwartek, 26 listopada 2015

Ciasto dyniowe

Bardzo dobre, mięsiste i wilgotne ciasto z puree dyniowym. Delikatnie korzenne w smaku, nie za słodkie. Obowiązkowo posmarowane kremową masą, która co prawda dodaje ciastu kalorii, ale bez niej to już nie będzie to samo... :) Dynia jest niemal niewyczuwalna, dzięki czemu ciasto powinno zasmakować, również tym z Was, którzy za nią nie przepadają. 

Pumpkin cake

Ciasto dyniowe
(przepis z KUKBUK z moimi modyfikacjami)

Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 szklanka puree z dyni*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 szklanka maślanki
60 g roztopionego masła 

Krem:
100 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
125 g serka typu Philadelphia
3 łyżki cukru pudru

Ponadto:
orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Foremkę o wymiarach 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową,  sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej delikatnie roztrzepać jajka, dodać maślankę, roztopione masło, ekstrakt waniliowy i puree z dyni. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 30-35 minut lub do suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko łapało kolor, przykryć je z góry arkuszem folii aluminiowej. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. 
Krem: Mascarpone, śmietanę kremówkę, serek Philadelphia i cukier puder miksujemy ręcznym mikserem do uzyskania gęstego, puszystego kremu. Smarujemy nim wierzch wystudzonego  ciasta i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi. 
Ciasto przechowywać w lodówce.

*Jak przygotować puree z dyni?
Jedną niedużą dynię (najlepiej Hokkaido) przekroić na pół, oczyścić z pestek. Pokroić na grube plastry, które następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową. Piec od 30 minut do 1h lub do momentu, aż dynia będzie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju użytej dyni). Zostawić do ostudzenia. Dynię obrać ze skórki i zmiksować  blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
Pozostałe purre przechowywać w lodówce do 5 dni, przełożyć do słoików i zapasteryzować lub zamrozić.  

Smacznego!

Pumpkin cake

Pumpkin cake

4 komentarze:

  1. Wygląda bosko <3 Uwielbiam dyniowe ciasta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo smakuje :) w sezonie na dynie, ciasta dyniowego nie może zabraknąć :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly