Idealne na późne śniadanie - puszyste placuszki, intensywnie pachnące i smakujące wanilią. Są lekkie i puszyste. Ja podałam je z prażonymi jabłkami w miodzie, ale możecie serwować je zarówno z dżemem, owocami, syropem klonowym, jak i każdym innym smarowidłem, które akurat macie pod ręką.
Waniliowe pancakes
na ok. 12 placuszków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/3 szklanki maślanki
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
1 łyżka oleju
Ponadto:
2 średnie jabłka
1/2 łyżki masła
1 łyżka wody
2 łyżki miodu
W jednym naczyniu wymieszać: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. W drugiej misce połączyć rozkłócone jajko, maślankę, olej i ekstrakt z wanilii. Składniki mokre przelać do suchych, wymieszać tylko do połączenia - w masie mogą pozostać grudki. Smażyć ok. 2 minut z obu stron, na suchej, teflonowej patelni. Przewracać placuszki, gdy na wierzchu zaczną pokazywać się małe bąbelki powietrza.
W międzyczasie przygotować jabłka. Obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki, a następnie każdą z nich na cztery części. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć. Dodać miód oraz wodę, wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i jeszcze gorące układać na placuszkach. Można je polać dodatkową porcją miodu.
Smacznego!
Waniliowe pancakes
na ok. 12 placuszków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/3 szklanki maślanki
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
1 łyżka oleju
Ponadto:
2 średnie jabłka
1/2 łyżki masła
1 łyżka wody
2 łyżki miodu
W jednym naczyniu wymieszać: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. W drugiej misce połączyć rozkłócone jajko, maślankę, olej i ekstrakt z wanilii. Składniki mokre przelać do suchych, wymieszać tylko do połączenia - w masie mogą pozostać grudki. Smażyć ok. 2 minut z obu stron, na suchej, teflonowej patelni. Przewracać placuszki, gdy na wierzchu zaczną pokazywać się małe bąbelki powietrza.
W międzyczasie przygotować jabłka. Obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki, a następnie każdą z nich na cztery części. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć. Dodać miód oraz wodę, wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i jeszcze gorące układać na placuszkach. Można je polać dodatkową porcją miodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz