wtorek, 17 listopada 2015

Rugelach - kruche rogaliki

Kruche ciasto, otulające pyszne orzechowo-kakaowe nadzienie. Dziecinnie proste rugelach to koszerne żydowskie rogaliki. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, koniecznie musicie nadrobić.

W smaku zupełnie inne od znanych Wam rogalików. Nie za słodkie. Etapy przygotowania możecie rozłożyć na dwa dni - wieczorem zrobić ciasto, a następnego dnia nadziewać i piec.

Zapraszam! :)





Rugelach

Ciasto:
200 g masła
225 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
2 czubate łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
2 1/3 szklanki mąki
szczypta soli

Nadzienie:
70 g zmielonych orzechów laskowych
35 g cukru trzcinowego
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
6 łyżeczek powideł śliwkowych

Ciasto: Serek śmietankowy utrzeć z masłem na gładką i puszystą masę. Dodać cukier puder, ziarenka z 1 laski wanilii i sól, chwilę ucierać. Wsypać połowę mąki, wymieszać. Dodać resztę mąki, zagnieść. Jeśli ciasto bardzo się klei można dodać jeszcze odrobinę (nie za dużo - ciasto po schłodzeniu zmieni konsystencję). Podzielić na trzy równe części. Każdą z nich uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez minimum 2h, a najlepiej całą noc.
Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać (poza powidłami). Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Z lodówki wyjąć ciasto. Każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie, na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na cieście rozsmarować 2 łyżeczki powideł śliwkowych, pozostawiając 2 cm pustego brzegu. Posypać 1/3 sypkiego nadzienia.
Okrąg pokroić na ćwiartki, a każdą z nich na 3 części. Każdą z nich zwijamy w rogalik, zaczynając od szerszego boku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 25-30 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly