czwartek, 19 listopada 2015

Szarlotka migdałowa

Uwielbiam szarlotki. Mogłabym je piec i jeść na okrągło przez cały rok, w różnych konfiguracjach smakowych. Na moim stole pojawia się częściej jesienią, gdy dostać można najlepsze jabłka. W szarlotce idealnie sprawdzą się kwaśne odmiany, które przełamią słodycz ciasta, na przykład szara reneta. Ale oczywiście szarlotka wyjdzie równie pyszna z każdymi innymi jabłkami. W końcu, jest to takie ciasto, które zawsze smakuje równie dobrze!

Dzisiaj mam dla Was przepis, który musicie wypróbować. Kruchy, migdałowy spód z cynamonowo-waniliowym nadzieniem jabłkowym i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Brzmi smacznie, prawda? :)





Migdałowa szarlotka

Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
1 jajko
3 1/2 łyżki śmietany 12%
70 g cukru
110 g masła

Kruszonka:
40 g mąki pszennej
20 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 g masła
50 g cukru

Nadzienie:
1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto: W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, zmielone migdały i cukier. Dodać pokrojone masło i ucierać opuszkami palców, do momentu, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Dodać śmietanę i jajko, szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h. 
Piekarnik nagrzać do 180ºC. 
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na duży okrąg na posypanym mąką blacie. Wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 
Kruszonka: Połączyć wszystkie składniki, ugniatać palcami, aż składniki zaczną łączyć się w grudki. Schłodzić w lodówce.
Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a te na 3-4 plastry. W rondlu umieścić pokrojone jabłka, masło, cukier, cynamon i wanilię. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze ok. 5 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać a płyn odparuje. Wyłożyć je na migdałowy spód, wystające brzegi ciasta założyć do środka, częściowo przykrywając nadzienie jabłkowe. Posypać schłodzoną kruszonką. 
Piec przez 40-50 minut na złoty kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Jadłem podobne szarlotki ale nie taką. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo smaczna. Kruszonka na wierzchu dodaje jej tego czegoś :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly