sobota, 30 stycznia 2016

Babeczki waniliowe z kremem speculoos

Jakiś czas temu zostałam obdarowana słoiczkiem kremu Speculoos - zrobionym z korzennych ciasteczek Speculoos, bardzo popularnych w Holandii oraz Belgii. Krem jest pyszny, w sam raz słodki. Idealnie sprawdzi się do naleśników, deserów albo po prostu jako smarowidło do kanapek i tostów :) Krem możecie zakupić w delikatesach, przez internet lub pokusić się o zrobienie domowej wersji.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cupcakes z jego wykorzystaniem.
Babeczki są wilgotne, maślane w smaku, nadziane kremem Speculoos i ozdobione dużą porcją śmietankowego kremu. Szybkie w przygotowaniu, jednak to jak wyglądają sprawia, że robią wrażenie pracochłonnych, wymagających dużej ilości czasu. Zapewniam, że dzięki temu zrobicie nimi wrażenie na najbliższych i rodzinie! Tym bardziej, że smakują tak samo dobrze, jak wyglądają :)

Cupcakes z kremem speculoos

Waniliowe babeczki z kremem speculoos
na 10 sztuk

Ciasto:
140 g masła, miękkiego
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
3-4 łyżki mleka

Krem:
150 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
100 g kremu Speculoos
1 łyżka cynamonu
ciasteczka speculoos, pokruszone (opcjonalnie)

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Blachę do babeczek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
W drugiej misce utrzeć masło razem z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Do masy maślanej wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. Na koniec wlać mleko (w zależności od gęstości masy 3 lub 4 łyżki), wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec 15-20 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić.
W każdej babeczce zrobić wgłębienie (np. za pomocą łyżeczki do robienia kulek z owoców), które następnie wypełniać ok. 1 łyżeczką kremu Speculoos. 

Krem: Mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywną masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką typu M1 (Wilton). Wyciskać na wierzchu każdej babeczki.
Na koniec wszystkie babeczki posypać odrobiną cynamonu (najlepiej za pomocą sitka) i posypać pokruszonymi ciasteczkami, jeśli ich używamy.

Smacznego!

Vanilla cupcakes with cookie spread

Vanilla cupcakes with cookie spread

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly