wtorek, 2 lutego 2016

Pączki z różą

Tłusty czwartek zbliża się nieubłaganie, dlatego warto na ten jeden dzień odłożyć dietę na bok, tym bardziej, że według przesądu, jeśli w tłusty czwartek nie zjemy ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie się nam wiodło... To chyba dość przekonujący argument, prawda? :)

Pączki z tego przepisu robiłam już kilkukrotnie, dlatego zapewniam, że jest on sprawdzony a pączki za każdym razem wychodziły puszyste, miękkie i po prostu bardzo smaczne! Przygotowanie ciasta wymaga czasu, wykrojone krążki ciasta muszą ponownie wyrosnąć, aby podczas smażenia utworzyła się na nich charakterystyczna jasna obwódka. Ja największą słabość mam pączków z konfiturą różaną, oblanych słodkim lukrem i posypanych skórką pomarańczową. Oczywiście pączki będą równie dobre z każdą inną konfiturą i obsypane tylko cukrem pudrem. Wybór należy do Was :)

Pączki

Pączki z różą
na ok. 20 sztuk

Ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
50 g cukru
250 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g masła, roztopionego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wódki lub rumu
skórka starta z 1 cytryny
1/4 łyżeczki soli

Ponadto:
4 kostki smalcu lub 1 litr oleju
konfitura z róży*
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:
1 1/2 szklanki cukru pudru
4-5 łyżek gorącej wody

Ciasto: Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć w miseczce razem z 1 łyżką cukru, dodać 125 ml ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do momentu, aż drożdże zaczną rosnąć a na powierzchni będą tworzyć się pęcherzyki powietrza. 
W dużej misce ubić żółtka i jajko razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową, resztę mleka i wódkę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie a na jego powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza (ok. 10 minut). Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze chwilę, aż masa dokładnie się połączy. Ciasto powinno być dość luźne. Uformować kulę i odłożyć pod przykryciem do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 h. 
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na obficie posypanym mąką blacie na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką o średnicy ok. 7cm wycinać pączki. Odłożyć na posypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
W szerokim garnku, na małym ogniu, rozgrzać tłuszcz. Temperatura nie może być zbyt wysoka aby pączki się nie spaliły, ale nie może być też zbyt niska bo będą chłonąć tłuszcz. Najlepiej sprawdzić temperaturę oleju kawałkiem surowego ciasta lub ziemniaka. Podczas smażenia temperaturę należy kontrolować odpowiednio zwiększając lub zmniejszając płomień. Smażyć pączki, przewracając tylko jednokrotnie na drugą stronę. Odsączać na ręcznikach papierowych. 

Jeszcze ciepłe pączki nadziewać za pomocą szprycy konfiturą różaną, polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Lukier: Cukier puder przesiać do miseczki i dokładnie wymieszać z gorącą wodą. Gęstość lukru należy regulować, dodając więcej wody lub cukru pudru. 

* Konfitura z płatków róży jest dość rzadka, dlatego warto połączyć ją z twardą marmoladą różaną i zmiksować za pomocą blendera, aby łatwiej przechodziła przez końcówkę szprycy. 

Smacznego!

Pączki z różą

Paczki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly