Krakersy serowe sprawdzą się na każdej imprezie karnawałowej. Pasują zarówno do piwa, jak i białego wina. Są słone, delikatnie ostre i mocno serowe. Krótko mówiąc - ciężko się od nich oderwać ;)
Nie są trudne w przygotowaniu, a poza tym szybko się je robi. Bazą jest ciasto kruche, do którego dodajemy dodatki smakowe - starte sery, grubo mielony pieprz albo chilli, zależnie od tego jak ostro lubicie.
Zapraszam po przepis! :)
Krakersy serowe
1 szklanka mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli morskiej
1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (dodałam pikantną mieszankę pieprzów KOTANYI)
100 g masła, zimnego
150 g sera cheddar
40 g parmezanu
W misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Dodać żółtko, starty cheddar i parmezan, szybko zagnieść. W razie gdyby ciasto było za suche dolać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić 30-60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wycinać romby za pomocą radełka. Przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut lub do lekkiego zezłocenia.
Smacznego!
Do wieczornego pochrupania przy książce to idealny pomysł :)
OdpowiedzUsuń