piątek, 15 stycznia 2016

Chałka z żurawiną

Na weekendowe śniadanie, warto pokusić się o przygotowanie chałki. Na pewno wszyscy domownicy docenią fakt, że na śniadanie mogą zjeść słodką chałkę, posmarowaną masłem, które delikatnie rozpływa się pod wpływem ciepłego miąższu. Narobiłam Wam już ochoty? :)

Chałka najlepsza jest w dniu pieczenia. Jednak aby ułatwić sobie przygotowanie i móc rano dłużej pospać (bo na pewno każdy z nas w weekendy sobie na to pozwala :)), ciasto możemy przygotować wieczorem dnia poprzedniego, a po wyrośnięciu zapleść chałkę i zostawić na drugie wyrastanie w lodówce. Rano wystarczy, że ocieplimy chałkę do temperatury pokojowej i upieczemy.

Chałka

Chałka

Ciasto:
500 g mąki pszennej
20 g drożdży
70 g cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 żółtko
70 g masła, roztopionego
szczypta soli
1 szklanka mleka
50 g suszonej żurawiny
skórka starta z 1 pomarańczy

Kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżka masła, miękkiego

Ciasto: Zrobić rozczyn - pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka umieścić w miseczce, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (mieszanka zacznie rosnąć, a na jej wierzchu pojawią się bąbelki powietrza).
W misce wymieszać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy, sól. Wlać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i wbić jajka. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym dodać roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto połączy się z masłem, będzie gładkie i elastyczne. Pod sam koniec wgnieść żurawinę i skórkę pomarańczową.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-2h. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na cztery równe części, a z każdej z nich uformować długi wałek. Wałki ułożyć przed sobą na posypanym mąką blacie, połączyć na jednym końcu i zapleść chałkę (ja robiłam to podglądając ten filmik: Jak zapleść chałkę?).
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Chałkę przełożyć do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (jeśli chałkę pieczemy następnego dnia, ciasto należy zagnieść i zapleść wieczorem, chałkę przełożyć do keksówki, przykryć ściereczką, włożyć na noc do lodówki a rano posypać kruszonką i upiec).

Kruszonka: Mąkę, cukier i masło, zagnieść palcami na kruszonkę. Posypać nią wyrośniętą chałkę. Piec przez 45-55 minut lub do suchego patyczka. Jeść jeszcze ciepłą z masłem i konfiturami!

Smacznego!

Chałka

Chałka

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly