Pyszne i proste w przygotowaniu muffiny, pełne kawałków jabłek i masy krówkowej kryjących się pod warstwą chrupiącej cynamonowej kruszonki. Brzmi zachęcająco, prawda? :)
Muffiny są wilgotne, dzięki czemu dobrze smakują również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie ani czasu ani chęci na przygotowywanie skomplikowanych deserów, ten przepis sprawdzi się idealnie.
Muffiny z jabłkiem i kajmakiem
(na podstawie KukBuk z moimi zmianami)
na 7 sztuk
Ciasto:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
40 g cukru trzcinowego
1 jajko
60 g masła, roztopionego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jabłko, średniej wielkości
200 g masy krówkowej
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
30 g masła, miękkiego
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon, dodać masło i wyrabiać opuszkami palców, aż masło połączy się z resztą składników, tworząc drobne grudki. Odstawić.
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 190ºC. W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej miski wlać rozkłócone jajka, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i jabłko pokrojone w drobną kostkę, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników (w cieście powinny pozostać grudki).
Foremkę do muffin wyłożyć papilotkami. Do każdego wgłębienia nakładać ciasto do 1/2 wysokości. Na nie wyłożyć po czubatej łyżeczce masy kajmakowej i przykryć warstwą pozostałego ciasta.
Wierzch każdej muffiny posypać kruszonką. Piec 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego!
Kajmak i jabłka to połączenie, które wielbię! Zamawiam jedną ;)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń