środa, 24 lutego 2016

Sernik speculoos

Po ostatnich babeczkach zostało mi trochę kremu speculoos, który postanowiłam wykorzystać do przygotowania sernika. Szczerze? Wiedziałam, że będzie pyszny ale nie, że aż tak... :) Jest niesamowicie kremowy, zupełnie inny od wszystkich serników jakie do tej pory jedliście. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że jeśli nie wiedzielibyście, że to sernik to moglibyście poważnie zastanawiać się z czego zrobione jest to ciasto! Tak, tak, wszyscy się nim zachwycaliśmy i żałowaliśmy, że przygotowałam go w mniejszej formie ;)

Jeśli macie dostęp do kremu speculoos to ten sernik jest tym co musicie z niego zrobić (oczywiście poza wyjadaniem łyżeczką ze słoika... ;))! Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni, a wręcz tak jak ja będziecie ubolewać nad tym, że tak szybko się skończył...

P.S. Jest to ostatni zimowy wypiek, teraz zaczynam myśleć nad wielkanocnymi propozycjami - w końcu został już tylko miesiąc... :)

Sernik ciasteczkowyy

Sernik speculoos
inspiracja: mojewypieki.com

Spód:
110 g ciastek speculoos (lub innych korzennych)
50 g masła, rozpuszczonego

Masa serowa:
250 g mascarpone
200 g twarogu (np. Piątnica, Mój Ulubiony)
1/4 szklanki śmietany kremówki 36%
180 g kremu speculoos
1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 1/2 łyżki mąki pszennej

Polewa śmietankowa:
120 ml kwaśnej śmietany 12-18%
1 łyżka cukru pudru

Spód: Dno tortownicy o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasteczka zmielić na drobny proszek, wymieszać z rozpuszczonym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno blaszki i równomiernie rozłożyć, dociskając dłonią lub łyżką. Piec ok. 10 minut. Ostudzić.

Masa serowa: Mascarpone, twaróg, mąkę pszenną, cukier i krem speculoos umieścić w misce i zmiksować na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Dodawać jajko jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i jeszcze raz zmiksować. Masy nie należy miksować zbyt długo i na zbyt wysokich obrotach, ponieważ będzie za bardzo napowietrzona i opadnie po upieczeniu - nasz sernik powinien być równy.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego przygotowujemy prostokątną blachę, do której wlewamy wrzątek. Wkładamy ją na sam dół piekarnika, a nad nim na kratce wkładamy tortownicę z sernikiem lub tortownicę umieszczamy bezpośrednio w blaszce z wrzątkiem i wkładamy na środkową półkę piekarnika.

Masę serową wylać na podpieczony spód ciasteczkowy. Temperaturę piekarnika obniżyć do 150ºC. Piec ok. 50-60 minut do momentu, aż środek sernika będzie ścięty. Po tym czasie na wierzchu masy serowej równomiernie rozsmarować polewę śmietankową i piec jeszcze 10 minut.
Sernik studzimy stopniowo - wyciągamy go z kąpieli wodnej i na pierwsze 15 minut pozostawiamy w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i po kolejnych 15 minutach wyciągamy z piekarnika do całkowitego wystudzenia. 
Schładzamy w lodówce przez minimum 12h. 
Przechowywać w lodówce.

Polewa śmietankowa: Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem.

Smacznego!

Sernik z kremem ciasteczkowym
Sernik ciasteczkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly