czwartek, 3 marca 2016

Drożdżówki z kajmakiem i jabłkami

Przepyszne drożdżówki z ciasta jak na brioszki, dzięki czemu ciasto jest miękkie i smaczne również w kolejne dni po upieczeniu. Nie zrażajcie się dużą ilością masła - od czasu do czasu każdy może sobie pofolgować :)

Z ciasta formujemy ślimaki, dzięki czemu do środka możemy dać dużo nadzienia, które tym razem stanowi kajmak i kawałki jabłek. Wszystko razem wspaniale się komponuje, a od drożdżówek ciężko się oderwać. 

Ciasto najlepiej przygotować wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie - schładzamy je w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Im dłużej ciasto będzie leżakować, tym lepiej będzie się z nim pracować. Jest to dodatkowy plus dla tych, którzy nie przepadają za rannym wstawaniem a od czasu do czasu marzą o zjedzeniu na śniadanie ciepłej drożdżówki :)

Polecam!


Drożdżówki z kajmakiem i jabłkami
na 10 sztuk
(inspiracja: Kwestia Smaku)

Ciasto:
10 g drożdży
5 łyżek ciepłego mleka
250 g mąki pszennej
40 g cukru
duża szczypta soli
3 jajka
150 g masła, miękkiego

Nadzienie:
200 g masy krówkowej
3 małe jabłka, pokrojone w drobną kostkę

Drożdże pokruszyć do miseczki i rozetrzeć z łyżeczką cukru. Wlać mleko, dodać 2 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odstawić do "ruszenia" (na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza). Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, jajka i wyrośnięte drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką. 
Dodawać po kawałku miękkiego masła, za każdym razem dokładnie łącząc je z ciastem. 
Ciasto będzie dosyć klejące i luźne, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-2h. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 1h a najlepiej na całą noc. Im dłużej będzie leżakować w chłodzie, tym lepszą konsystencję będzie miało i łatwiej będzie się z nim pracować.

Dno tortownicy o śr. minimum 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 - 1cm. Rozsmarować na nim masę krówkową i posypać pokrojonymi w kostkę jabłkami. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić ostrym nożem na ok. 10 bułeczek. Ślimaki przełożyć do tortownicy, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1,5h. 

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Piec ok. 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly