środa, 23 marca 2016

Sernik cytrynowy z lemon curd

Nie kręci Was wyjadanie lemon curd łyżeczką ze słoiczka, albo znudził się Wam jako nadzienie do naleśników? Jeśli tak, mam dla Was idealny przepis na sernik z jego wykorzystaniem! Intensywnie cytrynowy, orzeźwiający i niesamowicie kremowy, po prostu pyszny! Na pewno zrobi furorę na każdym wielkanocnym stole :)

Lemon cheesecake

Sernik cytrynowy z lemon curd
przepis MojeWypieki.com, z moimi zmianami 

Spód:
110 g ciastek np. Digestive
55 g masła, roztopionego

Masa serowa:
600 g twarogu na sernik (np. PIĄTNICA)
2 jajka
320 g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 łyżki mąki pszennej
2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 1 cytryny (jeśli wolicie mniej intensywne smaki, dodajcie sok z 1/2 cytryny)

Krem cytrynowy:
100 g mascarpone
100 g lemon curd

Spód: Dno foremki o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC. 
Ciastka rozdrobnić na pył np. w malakserze. Dodać do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać lub zmiksować, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Wysypać na dno tortownicy i dokładnie uklepać dłońmi. Wsadzić do piekarnika i piec ok. 10 minut. 

Masa serowa: W misce umieścić ser, mleko skondensowane, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować na niskich obrotach. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny, krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać na podpieczony spód, wyrównać. Formę z sernikiem umieścić w kąpieli wodnej i włożyć do piekarnika (blaszkę z masą serową wkładamy do większej blachy wypełnionej wrzątkiem lub blaszkę z wrzątkiem umieszczamy na dnie piekarnika, a formę z sernikiem kładziemy nad nią na kratce). 
Temperaturę zmniejszyć do 150ºC. Piec ok. 60 minut, aż masa będzie ścięta. 
Studzić stopniowo. Przez pierwsze 15 minut piekarnik zostawić zamknięty, następnie uchylić drzwiczki i po 15 minutach wyciągnąć sernik do całkowitego ostudzenia. Schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin a najlepiej całą noc. 

Krem cytrynowy: Mascarpone zmiksować z lemon curd i wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. 

Smacznego!
Lemon cheesecake
Lemon cheesecake

2 komentarze:

  1. Serniczek wspaniale się prezentuje;widać ,że udany;) ja zapraszam na mocno cytrynowy mazurek z białą czekoladą:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/02/mazurek-cytrynowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly