wtorek, 29 marca 2016

Babka drożdżowa - najlepsza

Wiem, że już po świętach ale ta babka drożdżowa jest tak dobra, że możecie ją upiec o każdej porze roku, niezależnie od tego, czy akurat mamy Wielkanoc, czy też nie :) Przepis na nią z roku na rok udoskonalałam, dzięki czemu teraz mogę nieskromnie napisać, że jest to babka doskonała. Wilgotna, miękka, nawet kilka dni po upieczeniu. Z dużą ilością bakalii, pachnąca skórką pomarańczową i oblana polewą z białej czekolady. Czego chcieć więcej? :)

Babka wielkanocna

Babka drożdżowa

400 g mąki pszennej
150 ml mleka
20 g drożdży
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z 1 pomarańczy
150 g masła, miękkiego
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki suszonej żurawiny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji)
szczypta soli

Polewa:
100 g białej czekolady
2-3 łyżki śmietany kremówki 30%

Najpierw zrobić rozczyn - drożdże i łyżeczkę cukru rozetrzeć w miseczce, dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić, aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i rozczyn zacznie zwiększać objętość. 
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, skórkę startą z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Jajka i żółtka rozbełtać i wlać do reszty składników. Wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut. Następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 10 minut, aż masa dokładnie połączy się z masłem. Im dłużej wyrabiamy tym ciasto będzie lepiej napowietrzone. Nie przejmujcie się tym, że ciasto jest dość rzadkie - takie ma być - dzięki temu dłużej zachowa świeżość i nie będzie suche. Najlepiej nie dosypywać więcej mąki. Na koniec dodać żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową i wgnieść je w ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Formę z kominem na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do foremki. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Piec ok. 30 - 40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić w blaszce przez ok. 20-30 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie zrobić polewę. Miskę z czekoladą i śmietaną kremówką umieścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietaną. Delikatnie przestudzić i polać wystudzoną babkę. Od razu posypać odłożoną kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Smacznego!

Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna

1 komentarz:

  1. Do tego kubek gorącej herbaty i jestem w drożdżowym niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly