wtorek, 5 kwietnia 2016

Sernik Rafaello

Pyszny, kremowy sernik. W smaku dominuje kokos, jednak w tle wyczuć można przebijającą się nutkę migdałową, tak jak w Rafaello, na którym wzorowany jest ten sernik. 

Jeśli planujecie jakąś rodzinną uroczystość to polecam właśnie ten przepis. Sernik wygląda bardzo wykwintnie, zwieńczony bezą i pralinkami. Na pewno zachwyci Waszych gości :)

Coconut Cheesecake

Sernik Rafaello
na podstawie przepisu z Kwestii Smaku (z moimi zmianami)

Spód:
200 g wafelków z nadzieniem kokosowym
5 łyżek mąki migdałowej
50 g masła, rozpuszczonego
5 łyżek wiórków kokosowych

Masa serowa:
500 g twarogu na sernik (np. PIĄTNICA)
500 g mascarpone
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
5 jajek 
2 żółtka
400 g mleka kokosowego
3 łyżki amaretto lub 1/2 - 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Beza:
2 białka
szczypta soli
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych

Opcjonalnie:
kilka pralinek Rafaello

Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze, wymieszać z mąką migdałową i roztopionym masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy i dokładnie uklepać na dnie i bokach do 1/3 - 1/2 ich wysokości. Wstawić do lodówki.

Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Twaróg, mascarpone, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i ziarenka wanilii, zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Dodawać po jednym jajku i żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodać gęstą śmietankę z mleka kokosowego, która zebrała się na wierzchu puszki oraz likier amaretto lub aromat migdałowy, zmiksować. 

Masę twarogową wylać na schłodzony spód, boki tortownicy obłożyć paskiem złożonej z 2-3 warstw folii aluminiowej (zapobiegnie to nadmiernemu upieczeniu się boków sernika) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120ºC i piec kolejne 60 minut. 

Beza: Na 10 minut przed końcem pieczenia się sernika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Ubijać jeszcze kilka minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać a masa będzie gęsta i błyszcząca. Wmiksować mąkę ziemniaczaną a na koniec wmieszać wiórki kokosowe. 

Sernik delikatnie wysunąć z piekarnika i na wierzchu wyłożyć kokosową pianę. Piec jeszcze 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec kolejne 30 minut. 

Sernik studzimy stopniowo. Przez pierwsze 15 minut zostawiamy go w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko otwieramy drzwiczki i zostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Z wystudzonego sernika zdejmujemy obręcz tortownicy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Dekorujemy sernik pralinkami Rafaello i podajemy.

Smacznego!
Coconut Cheesecake
Coconut Cheesecake

2 komentarze:

  1. Wow wygląda bajecznie <3 A o smaku rafaello musi smakować jeszcze bardziej bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie sernika z raffaello? Nieeeebo <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly