czwartek, 31 marca 2016

Tosty francuskie

Jeśli po świętach został Wam kawałek babki drożdżowej, której nikt już nie chce, bo pierwszą świeżość ma już za sobą, mam dla Was idealną propozycję na jej wykorzystanie! Tosty francuskie, bo o nich mowa, najlepiej robić z czerstwego pieczywa, takiego jak chałka lub pozostałości ciasta drożdżowego, które najlepiej wchłoną jajeczno-mleczną mieszankę, w której będziemy je moczyć. Po usmażeniu są wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz - idealne :)

A z czym najlepiej je podać? Serwowane na śniadanie świetnie sprawdzą się w towarzystwie dużej ilości owoców, miodu lub syropu klonowego. Jeśli podajecie je w formie deseru to nie zaszkodzi polać ich dużą porcją roztopionej czekolady. Ale tak na prawdę podajcie je z czym tylko macie ochotę. Z każdym dodatkiem będą smakować równie dobrze! :)

P. S. Najlepiej smakują podane do łóżka ... :)

French toast

Tosty francuskie
na 2 porcje

4 grubo ukrojone kromki chałki (najlepiej lekko czerstwej) lub kawałki babki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
masło

Ponadto
owoce, syrop klonowy do podania

Jajka rozbełtać i wymieszać razem z mlekiem, i cukrem waniliowym w płaskim naczyniu. Do mieszanki włożyć kawałki chałki lub ciasta drożdżowego i zostawić na 2-3 minuty. Przewrócić na drugą stronę i ponownie zostawić na kilka minut, aż kromki wchłoną część mieszanki jajecznej (ale nie za długo, aby nie rozpadły się podczas przenoszenia na patelnię). 

W międzyczasie na patelni rozpuścić trochę masła. Kromki chałki przełożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć na małym ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor. 

Podawać gorące z dowolnymi dodatkami. Ja polałam je syropem klonowym i sokiem z pomarańczy.

Smacznego!

French toast
French toast

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly