środa, 7 grudnia 2016

Owsianka jak chlebek bananowy

Od momentu opublikowania ostatniego posta sporo zmieniło się w moich nawykach żywieniowych, stąd też między innymi przerwa w blogowaniu. Musiałam uporać się z pewnymi rzeczami i gdy w pewnym stopniu udało mi się to zrobić, wracam do Was z zupełnie innymi przepisami. Zdrowszymi i lżejszymi, bez glutenu, bez nabiału, bez jajek. Jak to niektórzy twierdzą - "bez niczego" ;) 
Nie powiem, nie było to łatwe. Tym bardziej, że jestem typową mleczną dziewczyną, która uwielbia caffe latte, jogurty a i naleśnikami nigdy bym nie pogardziła. Jednak są w życiu rzeczy ważne i ważniejsze, zatem odstawienie produktów, których nie toleruje mój organizm było czymś naturalnym. I wiecie co? Dobrze mi z tym. Czuje się zdecydowanie lepiej i lżej, nie tylko fizycznie ale przede wszystkim psychicznie. 

Jeżeli nie macie większych problemów ze zdrowiem, uwierzcie mi na słowo, że ograniczenie takich produktów jak mleko krowie czy gluten na pewno Wam nie zaszkodzi a może wprowadzić urozmaicenie do Waszej dotychczasowej diety. Nie da się bowiem ukryć, że kuchnia bez tych trzech podstawowych składników, jakimi są: mąka pszenna, jajka i mleko jest wyzwaniem i zmusza do podjęcia nowych eksperymentów kulinarnych, czy tego chcecie, czy nie :)

Zaczynam od prostych przepisów na słodkie śniadania lub węglowodanowe kolacje - jak kto woli :)
Poniższa owsianka smakuje jak chlebek bananowy, serio! Jeśli zatem macie kilka przejrzałych bananów, a nie chcecie robić całej foremki ciasta, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Na pewno nie będziecie zawiedzeni a Wasze kubki smakowe Wam za to podziękują :) 
Jeśli chodzi o dodatki, jak zawsze zachęcam do eksperymentowania. U mnie jest to czekolada daktylowa, domowa granola i masło orzechowe. Pycha!

Weganska bezglutenowa owsianka

Owsianka a'la chlebek bananowy
(na 1 porcję)

45 g bezglutenowych płatków owsianych
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe np. Eco Mill)
1 banan
1/2 laski wanilii
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka erytrolu lub innego słodzidła (opcjonalnie)

dodatki:
domowa granola
czekolada daktylowa*
masło orzechowe
syrop daktylowy
kruszone ziarna kakao

Do małego rondelka wsypać płatki owsiane i sól, dodać mleko, wodę i ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Gotować chwilę aż płatki trochę zmiękną a całość delikatnie zgęstnieje. Banana ugnieść w miseczce za pomocą widelca i dodać do gotujących się płatków. Gotować jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji, ewentualnie dolewając więcej mleka lub wody. Wmieszać cynamon i erytrol, wyłożyć do miseczki. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

*Jak zrobić czekoladę daktylową? 
15 miękkich daktyli
1/3 szkl mleka roślinnego
szczypta soli
2-3 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie potrzeby dodając więcej mleka. Gotową czekoladę przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce. 

Weganska bezglutenowa owsianka

2 komentarze:

  1. O matko! Jak pysznie! Już wiem, że to moje smaki :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany, ale to musi być pyszne!
    Tak przeglądam Twojego bloga i to już kolejny przepis wprost idealny dla mnie. Po prostu fantastyczny blog, z pewnością będę tu często wracać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly