piątek, 6 maja 2016

Sernik z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, dlatego w najbliższym czasie to właśnie on będzie gwiazdą wypieków na Nie-Śmiałych. Mam ich kilka w planie, dlatego mam nadzieję, że przepadacie za nim tak samo jak ja. W końcu kto z nas nie jadł w dzieciństwie surowego rabarbaru maczanego w cukrze? ;)

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na sernik z rabarbarem, zatopionym w waniliowej masie twarogowej. Sernik ma niesamowicie kremową konsystencję i nie opada po upieczeniu. Dodatek słodkich truskawek jest tu obowiązkowy, idealnie dopełniają smak kwaśnego rabarbaru.

Zapraszam!



Sernik z rabarbarem

Pieczony rabarbar:
500 g rabarbaru
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii

Masa serowa:
1 kg sera na sernik
200 ml śmietany kremówki 36%
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki cukru
7 jajek
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:
200 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
500 g truskawek
cukier puder

Pieczony rabarbar: Piekarnik nagrzać do 160ºC. Rabarbar umyć i pokroić na 5 cm kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem i piec ok. 30 minut, aż rabarbar zmięknie ale nie będzie się rozpadał. Wystudzić.


Masa serowa: Dno tortownicy o śr. minimum 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić ser, ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksować na niskich obrotach miksera. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Na końcu do masy delikatnie wmieszać rabarbar. Masę serową przelać do przygotowanej tortownicy i piec 60 - 70 minut. Masa powinna być ścięta. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Ściągnąć obręcz tortownicy i włożyć do lodówki bez przykrycia minimum na 8h.


Krem: Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder ubić do uzyskania gęstego kremu. Wyłożyć go na schłodzony sernik. Udekorować pokrojonymi truskawkami i cukrem pudrem.

Smacznego!

Rhubarb cheesecake
Rhubarb cheesecake

5 komentarzy:

  1. Ależ on ładny i elegancki! Czekam na pierwszze ogrodowe, żeby piec takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Miło to usłyszeć z Twoich ust :)

      Usuń
  2. Boski! Też przepadam za rabarbarem, więc niecierpliwie czekam na kolejne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) postaram się jak najszybciej zamieścić na blogu kolejne przepisy :)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda cudownie ! :)
    Ale niestety za dużo kalorii. Czekam na jakiś dietetyczny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly