piątek, 20 stycznia 2017

Makowiec - wegański, bezglutenowy, bez cukru

Zima w pełni, zatem ten okres roku, w którym zajadamy się makowcem, nadal uważam za otwarty. I całe szczęście, bo ten jest tak dobry, że koniecznie musicie go zrobić jak najszybciej! Jestem przekonana, że posmakuje każdej osobie, dla której w makowcu liczy się przede wszystkim masa makowa. Tutaj nie mamy nic poza nią... mak i bakalie, dużo bakalii.

Poza tym, że znajdziemy tu czystą kwintesencję makowca, możemy się nim zajadać niemal bezkarnie! Nie znajdziemy w nim bowiem ani grama cukru i same zdrowe tłuszcze. Czy to może brzmieć lepiej? :)

Zapraszam po przepis!

Makowiec weganski bezglutenowy bez cukru

Makowiec "bez niczego"
na podstawie przepisu z mojewypieki.com

Masa makowa:
420 g maku  
225 g masła migdałowego 
250 g syropu z agawy/syropu klonowego/ miodu (jeśli nie jesteście weganami)
60 g oleju kokosowego, roztopionego
50 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g płatków migdałowych
30 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
2 łyżki mielonych migdałów
1/2 - 1 łyżeczka aromatu migdałowego 

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady 
50 ml mleczka kokosowego, z puszki

Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą (powinno jej być tyle, aby przykryła mak) i gotować 20-25 minut. Ugotowany mak odcisnąć z nadmiaru wody, wystudzić i zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem.
Piekarnik nagrzać do 170ºC. Spód tortownicy o śr. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mak przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W razie potrzeby dodać więcej syropu z agawy lub innego słodzidła, którego używamy. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch i piec ok. 45-50 minut. Wystudzić.

Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę i mleczko kokosowe przełożyć do miseczki, a następnie umieścić ją nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada zacznie topnieć i łączyć się z mleczkiem, zamieszać od czasu do czasu, aż masa całkowicie się połączy. Odstawić na chwilę do ostudzenia i jeszcze ciepłą wylać na wierzch upieczonego makowca. Ozdobić według uznania. 

Smacznego!

Makowiec weganski bezglutenowy bez cukru
Makowiec weganski bezglutenowy bez cukru

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly