A skoro o cynamonie mowa, to mam dla Was przepis na Cinnamon Rolls, czyli słodkie cynamonowe zawijańce. Lepiące się od roztopionego w piekarniku cukru. Najlepsze ze szklanką ciepłego mleka.
Jeżeli lubicie możecie polać je lukrem, ja tym razem darowałam sobie tą przyjemność i posypałam je jedynie cukrem pudrem.
Cinnamon rolls
(15-17 bułeczek)
Ciasto:
600 g mąki pszennej
300 ml mleka
30 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
80 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
50 g masła, rozpuszczonego
Nadzienie:
60 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
2-3 łyżeczki cynamonu
Do miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia zaczynu.
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól i cukier. Dolać wyrośnięty rozczyn, jajka i ekstrakt z wanilii. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (jeżeli będzie kleić się do rąk, dodać trochę więcej mąki). Dolać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do momentu aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 h.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x35 cm. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem. Ciasto posmarować miękkim masłem i posypać cynamonowym cukrem. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem na 2-3 cm kawałki. Ułożyć obok siebie w blaszce 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Piec przez 20-25 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Jeśli bułeczki będą za szybko się rumienić, przykryć je arkuszem folii aluminiowej.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Mmmm...cudowne są!.
OdpowiedzUsuńIdealne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!! <3 Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńwww.kuchnialukasza.pl
Ja również. W sezonie jesienno-zimowym są obowiązkowe :)
UsuńCynamonowe zawijańce klasyką jesiennych wypieków ;) Mogłabym je robić na setki sposobów, są tak wdzięczne!
OdpowiedzUsuńCynamonki to moja słabość! Po prostu WIELBIĘ, a Twoje wyszły idealne <3
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja uwielbiam wszystko co cynamonowe ... :)
Usuń