A że weekend tuż tuż, proponuję Wam, zapełnić ulubioną miseczkę płatkami ryżowymi na mleku. Są proste w przygotowaniu, smaczne, a w połączeniu z korzennym sosem śliwkowym, są idealnym, rozgrzewającym śniadaniem na coraz chłodniejsze dni.
Płatki ryżowe z sosem śliwkowym
na 1 porcję
50 g płatków ryżowych błyskawicznych
250 ml mleka
szczypta soli
1 łyżka brązowego cukru (lub mniej, do smaku)
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki masła
Sos śliwkowy:
5-7 śliwek
2 łyżki wody lub soku pomarańczowego
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżka cukru
Do małego rondelka wrzucić płatki ryżowe, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki: sól, cukier, masło i ziarenka z połowy laski wanilii, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5-10 minut (do otrzymania pożądanej konsystencji) na małym ogniu,co jakiś czas mieszając.
Gdy płatki się gotują przygotować sos śliwkowy. Śliwki przeciąć na pół i wyciągnąć pestki, wrzucić do małego garnuszka. Dodać wodę lub sok pomarańczowy, przyprawy i cukier. Gotować na średnim ogniu, aż śliwki zmiękną a płyn zgęstnieje, tworząc gęsty syrop.
Płatki przełożyć do miseczki. Podawać polane sosem śliwkowym.
Smacznego!
mmm taka delikatna i zarazem lekka słodycz!
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Idealnie sprawdzą się również na deser :)
UsuńO mniam, ten sos <3 Jestem oczarowana :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/