piątek, 6 listopada 2015

Płatki ryżowe z sosem śliwkowym

Uwielbiam leniwe poranki, kiedy nie muszę się spieszyć. Wówczas, śniadania są o wiele przyjemniejszą częścią dnia. Niestety, mogę pozwolić sobie na to tylko w weekendy. Wtedy też na moim stole lądują owsianki, płatki, pancakes oraz omlety.

A że weekend tuż tuż, proponuję Wam, zapełnić ulubioną miseczkę płatkami ryżowymi na mleku. Są proste w przygotowaniu, smaczne, a w połączeniu z korzennym sosem śliwkowym, są idealnym, rozgrzewającym śniadaniem na coraz chłodniejsze dni.



Płatki ryżowe z sosem śliwkowym
na 1 porcję

50 g płatków ryżowych błyskawicznych
250 ml mleka
szczypta soli
1 łyżka brązowego cukru (lub mniej, do smaku)
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki masła

Sos śliwkowy:
5-7 śliwek
2 łyżki wody lub soku pomarańczowego
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżka cukru

Do małego rondelka wrzucić płatki ryżowe, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki: sól, cukier, masło i ziarenka z połowy laski wanilii, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5-10 minut (do otrzymania pożądanej konsystencji) na małym ogniu,co jakiś czas mieszając.

Gdy płatki się gotują przygotować sos śliwkowy. Śliwki przeciąć na pół i wyciągnąć pestki, wrzucić do małego garnuszka. Dodać wodę lub sok pomarańczowy, przyprawy i cukier. Gotować na średnim ogniu, aż śliwki zmiękną a płyn zgęstnieje, tworząc gęsty syrop.

Płatki przełożyć do miseczki. Podawać polane sosem śliwkowym.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. mmm taka delikatna i zarazem lekka słodycz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Idealnie sprawdzą się również na deser :)

      Usuń
  2. O mniam, ten sos <3 Jestem oczarowana :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly