wtorek, 1 grudnia 2015

Muffiny z borówkami

Muffiny z dzisiejszego przepisu, idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Są mało słodkie, zawierają płatki owsiane oraz borówki amerykańskie. Dodatkowym plusem jest łatwość i szybkość ich przygotowania. Wystarczy wszystko wymieszać, przelać do foremek, zapiec i gotowe!

Blueberries Muffins



Muffiny z borówkami 
(na 9 sztuk)

1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
30 g płatków owsianych
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki borówki amerykańskiej (jeśli używamy mrożonej, nie rozmrażamy jej wcześniej)

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać jogurt, olej i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać krótko do połączenia. Dodać płatki owsiane i borówkę amerykańską, jeszcze raz zamieszać.
Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdego wgłębienia nakładać masy do 2/3 wysokości foremki. Wierzch każdej muffinki posypać dodatkową porcją cukru trzcinowego oraz płatkami owsianymi. Piec przez 25-30 minut.

Smacznego!

Blueberry Muffins

Blueberry Muffins

2 komentarze:

  1. Takie niepozorne, takie delikatne, takie proste, ale najlepsze! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są naprawdę dobre i wyjątkowo długo utrzymują świeżość, jak na muffiny :) Trochę lata w środku jesieni :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly