Kruche, cynamonowe ciasteczka, które możecie przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jeśli chcecie, oblejcie je polewą czekoladową, ale i bez niej będą równie pyszne! Swoje zrobiłam pół na pół - część zamoczyłam w mlecznej czekoladzie, resztę zostawiłam bez - dla każdego coś dobrego :)
Kruche cynamonowe ciastka
(na ok. 30-40 sztuk)
na podstawie tego przepisu z Moje Wypieki
180 g masła, zimnego
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
40 g mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
75 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
Wymieszać oba rodzaje mąki, sól, cukier puder i cynamon. Dodać pokrojone masło i rozetrzeć je palcami z suchymi składnikami, aż utworzą kruszonkę. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 1h.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia.
Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasteczka maczać w czekoladzie do połowy i odkładać na kratkę, do jej zastygnięcia.
Smacznego!
Uwielbiam te cynamonowe ciasteczka. W piątek upiekłam z podwójnej porcji i już połowy nie ma. Biją na głowę wszystkie pierniczki :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne :) Ja musiałam dodać jajko do oryginalnego przepisu, bo niestety bez niego,ciasto było bardzo sypkie i w ogóle nie chciało współpracować :(
UsuńMiałam ten sam problem z tym ciastem. Ja dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego i już potem było ok :) Potwierdzam, że ciastka genialne!
Usuń