Przepis na te pyszne, kruche ciastka, znalazłam kilka lat temu. Od tego momentu, co roku można je znaleźć na moim świątecznym stole. W końcu pomarańcze i orzechy to nieodzowna część Świąt. Są bardzo kruche i świetnie się przechowują. Dlatego też są dobrą odmianą dla korzennych ciastek i ciast, które z reguły goszczą w świątecznym menu.
Pomarańczowo-orzechowe ciastka z syropem klonowym
(na ok. 30-40 sztuk)
200 g masła, miękkiego
100 g cukru
2 żółtka
3 łyżki syropu klonowego
1 cukier waniliowy
280 g mąki pszennej
130 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
skórka starta z 1 pomarańczy
szczypta soli
Masło ubić mikserem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż masa dobrze się połączy. W miseczce roztrzepać żółtka i dolać syrop klonowy, wymieszać. Wlać do masy maślanej, ciągle ubijając. Dodać orzechy i stopniowo mąkę (może nie być potrzebne całe 280 g). Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 1h.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170ºC. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 6-7 mm, na posypanym mąką blacie. Wykrawać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut, do zezłocenia. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.
Smacznego!
Wyglądają pysznie :) Lubię to połączenie, sama z niego kiedyś korzystałam :)
OdpowiedzUsuńCiastka są bardzo dobre, długo świeże no i są fajną odmiana dla pierniczkow i innych tego typu ciastek :)
Usuń