środa, 30 grudnia 2015

Makowiec na kruchym cieście

Jeżeli nie piekliście makowca na Święta to Sylwester jest idealną okazją, aby to nadrobić! W końcu mak symbolizuje szczęście i urodzaj, a czego innego potrzeba nam na Nowy Rok? :)

Makowiec z tego przepisu jest inny od tych tradycyjnych. Składa się z maślanego, kruchego ciasta, grubej warstwy masy makowej, pełnej suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz konfitury żurawinowej, która przełamuje słodycz ciasta i sprawia, że smaki idealnie się uzupełniają. Jeżeli nie możecie dostać nigdzie świeżej żurawiny, możecie wykorzystać żurawinę ze słoiczka (której skład to jedynie owoce żurawiny oraz cukier) lub konfiturę wiśniową.

Masę makową można przygotować dzień wcześniej lub pójść na łatwiznę i skorzystać z gotowej masy makowej w puszce.

Makowiec z konfitura zurawinowa


Makowiec na kruchym cieście z konfiturą żurawinową
(na podstawie Mojewypieki.com z moimi modyfikacjami)

Ciasto kruche:
450 g mąki pszennej
300 g masła, miękkiego
180 g cukru
1 cukier waniliowy

Masa makowa:
380 g maku
mleko
45 g masła, miękkiego
2/3 szklanki płynnego miodu
120 g suszonej żurawiny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g płatków migdałowych
3-4 krople aromatu migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
3 białka, ubite na sztywną pianę

Konfitura żurawinowa:
500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
5 łyżek cukru

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce umieścić przesianą mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy, dodać masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Na dno foremki wysypać połowę ciasta i lekko przyklepać. Piec ok. 15-20 minut na jasnozłoty kolor.

Konfitura żurawinowa: Gdy ciasto się piecze przygotować konfiturę żurawinową. Żurawinę i cukier umieścić w rondelku i zagotować, od czasu do czasu mieszając, aż żurawina popęka a konfitura lekko zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.

Masa makowa: Mak zalać mlekiem do przykrycia i gotować ok. 20 minut. Odcisnąć z nadmiaru mleka na sitku i wystudzić. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa, przez sitko z najmniejszymi oczkami.
Mak i resztę składników przełożyć do miski i dokładnie wymieszać dużą łyżką. Na samym końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać. Na masę makową, równomiernie wyłożyć konfiturę żurawinową. Na wierzch wysypać resztę kruchego ciasta, delikatnie przyklepać.
Piec przez ok. 40 - 45 minut lub do momentu, aż kruszonka będzie miała ładny, złoty kolor. Ostudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Makowiec z konfitura zurawinowa

Makowiec z konfitura zurawinowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly