poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sernik piernikowo-śliwkowy

Ten sernik gościł u mnie na Święta, ale przepisem dzielę się z Wami dopiero teraz, ponieważ w świątecznej gorączce przygotowań, po prostu zabrakło mi czasu. Jest on jednak tak dobry, że musicie go zrobić jak już odetchniecie po świątecznym obżarstwie ;)

Sernik z tego przepisu to pyszna, waniliowa, kremowa masa serowa na ciasteczkowym, piernikowym spodzie. Do tego śliwki zanurzone w masie twarogowej i polewa czekoladowa, które sprawiają, że ciężko nie sięgnąć po kolejny kawałek. Brzmi zachęcająco, prawda? :)

Sernik piernikowo-śliwkowy

Sernik piernikowo-śliwkowy

Spód:
200 g ciastek np. Digestive w czekoladzie
70 g masła, roztopionego
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Masa serowa:
750 g sera twarogowego (np. Piątnica)
250 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietany kremówki 30-36%
150 g suszonych śliwek

Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g śmietany kremówki 30-36%

Ponadto:
kilka pierniczków w czekoladzie do dekoracji
kakao

Spód: Dno tortownicy o śr. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w malakserze (lub dla osób, które go nie posiadają - pokruszyć  je na drobny proszek np. za pomocą tłuczka). Wmieszać do nich przyprawę piernikową i wlać ciepłe, rozpuszczone masło, dokładnie wszystko wymieszać, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i uklepać ją na spodzie. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Masa serowa: Twaróg, mascarpone i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce, zmiksować tylko do połączenia się składników, na niskich obrotach miksera (masy nie należy mocno napowietrzać aby nie opadła po upieczeniu sernika). Stopniowo, ciągle miksując wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Suszone śliwki pokroić na kawałki i wmieszać do masy serowej. Wylać ją na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę z sernikiem umieścić w większej blaszce, do której wlać wrzątek i w ten sposób włożyć je do piekarnika (można również blachę z wrzątkiem umieścić na spodzie piekarnika a sernik na środkowej półce). Piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec jeszcze 90 minut.
Sernik studzimy stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika zostawiamy go w środku, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić kolejne 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Gdy będzie już zimny, odkroić sernik od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Polewa: W małym rondelku umieścić śmietanę kremówkę i oba rodzaje czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do powstania gładkiej polewy.
Po nocy spędzonej w lodówce, sernik oblać polewą czekoladową. Na brzegach sernika położyć kilka pierniczków w czekoladzie, a kilka pokruszyć na wierzchu. Posypać kakao.

Smacznego!

Sernik piernikowo-śliwkowy

Sernik piernikowo-śliwkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly