poniedziałek, 7 grudnia 2015

Meksykańskie ciasteczka weselne

Sezon na wypiekanie świątecznych ciasteczek uważam za otwarty! Przez kolejne tygodnie to właśnie przepisy na ciasteczka będą królować na Nie-Śmiałych. Co roku, na Święta Bożego Narodzenia piekę kilka rodzajów, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Są również idealną propozycją na DIY podarunek dla najbliższych.

Zaczynam od 'Mexican wedding cookies', zwanych też śnieżnymi kulami. Są kruche, niemal rozpływające się w ustach i intensywnie cynamonowe. A dodatek orzechów włoskich to tak zwana kropka nad i. Możecie upiec je wcześniej i z powodzeniem przechowywać do świąt.

Mexican wedding cookies

Meksykańskie ciastka weselne
(na 30-40 sztuk)

200g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
duża szczypta soli
2/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

Ponadto:
2 szklanki cukru pudru, do obtoczenia 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt z wanilii, sól, przesianą mąkę i cynamon, zmiksować do połączenia. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać łyżkę zimnej wody. Do masy wsypać posiekane orzechy włoskie, wymieszać. 

Z masy formować kule wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok. 30 minut przed pieczeniem.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Piec ok. 10-15 minut. Wyjąć, przestudzić. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Mexican wedding cookies

Mexican wedding cookies

2 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie;) na pewno zagoszczą na moim świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie cudownie smakują :) Na pewno nie pożałujesz, jeśli upieczesz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly