czwartek, 3 grudnia 2015

Mississippi mud pie

'Mississippi mud pie' to ciasto czekoladowe, które idealnie nadaje się na jesienne, chłodne wieczory. W składzie ma ponad 4 tabliczki czekolady! A jak wiadomo czekolada to endorfiny, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz nastrój.

Ciasto składa się z trzech czekoladowych warstw: ciasteczkowego kruchego spodu, 'bagnistego' ciasta oraz puszystego musu czekoladowego. Nazwa 'Mississippi mud' nawiązuje do struktury gęstego ciasta, przypominającego brzegi rzeki Mississippi. Podawane jest z reguły z bitą śmietaną oraz owocami leśnymi, które idealnie komponują się z intensywnością smaku pozostałych warstw.

Ciasto błota mississippi



Mississippi mud pie

Spód:
330 g ciastek Digestive w czekoladzie
120 g masła, rozpuszczonego
1 czubata łyżka kakao

Ciasto:
6 jajek
1/4 szklanki zaparzonego espresso
180 g cukru
180 g gorzkiej czekolady
80 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

Mus czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka
50 g cukru pudru
duża szczypta soli

Ponadto:
250 ml śmietany kremówki 36%
1 1/2 łyżki cukru pudru
owoce jagodowe: borówki, maliny

Spód: Ciasteczka zmielić w malakserze na drobne okruszki. Dolać do nich rozpuszczone masło i wymieszać, aż utworzą masę przypominającą mokry piasek. 
Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na niego masę ciasteczkową, wyrównać. Wyłożyć nią również boki tortownicy, do połowy ich wysokości. Dokładnie uklepać i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 175ºC. Schłodzony spód podpiec przez ok. 10 minut.
Ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do nich lekko ostudzoną czekoladę z masłem, zmiksować. Dodać kawę, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować.
Białka ubić z solą, wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać na podpieczony spód i piec jeszcze 30 - 40 minut. Całkowicie ostudzić.
Mus czekoladowy: Do małego rondelka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać (nie gotować!) i zdjąć z ognia. Wrzucić do niej połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wszystko dokładnie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do sosu czekoladowego, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. 
Do sosu czekoladowego szybko wmieszać 1/3 ubitych białek, aby rozrzedzić masę. Następnie dodać pozostałą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, włożyć do lodówki na 6-7h a najlepiej na całą noc, aby mus stężał. 
Śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Wyłożyć na zastygnięty mus czekoladowy, ozdobić owocami.

Smacznego!


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly