czwartek, 10 grudnia 2015

Piernik ekspresowy

Wypiekiem obowiązkowym podczas Świąt Bożego Narodzenia jest bez wątpienia piernik. Kojarzy mi się z wieczorami spędzanymi pod ciepłym kocem z gorącą herbatą w ręku. Jest bardzo aromatyczny dzięki korzennym przyprawom, a te, jak wiadomo, mają działanie rozgrzewające.

Piernik z tego przepisu jest szybki w wykonaniu a do tego miękki i wilgotny. Nie wymaga leżakowania, dlatego możecie go upiec, nawet na ostatnią chwilę w Wigilię. 

Gingerbread

Piernik

Ciasto:
300 g mąki
1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
1 łyżka miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
125 g masła
2 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
3 łyżki przyprawy do piernika (najlepsza jest KOTANYI)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
230 ml mleka

Polewa:
90 g czekolady mlecznej
40 g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki śmietany kremówki

Ponadto:
powidła śliwkowe do przełożenia

Piekarnik nagrzać do 175ºC. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W większym rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i chwilę podgrzewać na małym ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać miód i melasę, przyprawy, kakao i powidła śliwkowe. Podgrzewać jeszcze chwilę cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia i po ok. 5 minutach dodać sodę oczyszczoną, mleko i roztrzepane jajka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać. Masę przelać do foremki, piec ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka.

Całkowicie wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. 

Czekoladę umieścić w miseczce razem ze śmietaną kremówką. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając, aż śmietana połączy się z czekoladą, tworząc gładką polewę. Gdy trochę przestygnie, polać nią piernik, rozsmarowując ją również na bokach ciasta. 

Smacznego!

GingerbreadGingerbread

3 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdziwiłam się, że tak mało miodu, myślę, że jak dodam jeszcze parę łyżek zamiast cukru to będzie też okej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość miodu jest mniejsza, niż w tradycyjnym pierniku, dzięki czemu jest on od razu miękki. Zamiast melasy można dodać dwie łyżki miodu, ewentualnie mniej cukru i dodatkową porcję miodu, ale przez to ciasto może być rzadsze i potrzebna będzie większa ilości mąki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly