Owsianka to idealny pomysł na śniadanie. Bardzo sycąca i zdrowa. Można ją podawać samą lub z różnymi, ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się przez cały rok - latem na zimno a zimą, jako rozgrzewający posiłek, wspaniały na rozpoczęcie kolejnego chłodnego, ciężkiego dnia.
Owsiankę można przygotować na wiele sposobów. Moja ulubiona to ta na mleku z dodatkiem wanilii, owocami i bakaliami. Oczywiście każdy z Was, może dowolnie dostosowywać przepis do swoich potrzeb - zwykłe mleko zastąpić sojowym lub migdałowym, pominąć owoce i polać ją syropem klonowym. Zawsze będzie pyszna!
Owsianka
(na 1 porcję)
50 g płatków owsianych
1 szklanka mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1 łyżka suszonej żurawiny
1 jabłko
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki miodu
1-2 łyżki wody
orzechy włoskie, podprażone na suchej patelni
przyprawa piernikowa
Do małego rondelka wsypać płatki owsiane i sól, dodać mleko i ziarenka z wanilii, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Gotować do zmięknięcia płatków i uzyskania pożądanej konsystencji (ewentualnie dolać mleka). Pod koniec gotowania dodać żurawinę, wymieszać. Wyłożyć do miseczki.
W międzyczasie, gdy owsianka będzie się gotować, obrać jabłko, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojone jabłko, chwilę podsmażać, aż zacznie mięknąć. Dolać miód i wodę, jeszcze chwilę podgrzewać. Sosem jabłkowo-miodowym polać owsiankę, posypać orzechami włoskimi i przyprawą piernikową. Jeść jeszcze gorącą!
Smacznego!
Wygląda wspaniale! Owsianka piernikowa to zdecydowanie coś co uwielbiam w zimowe poranki! :D
OdpowiedzUsuńJa niestety mogę pozwolić sobie na nią tylko w weekendy, ale dzięki temu są one jeszcze przyjemniejsze niż zazwyczaj :)
UsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)