Jest proste w przygotowaniu, a jego jedynym minusem jest dość długi czas pieczenia. Ważne, aby wszystkie składniki był w temperaturze pokojowej, co zredukuje prawdopodobieństwo wystąpienia zakalca.
Ciasto z żurawiną i białą czekoladą
Ciasto:
200 g masła, miękkiego
2/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
3 jajka
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 1/2 szklanki świeżej żurawiny
1/2 szklanki białej czekolady, drobno pokrojonej
Polewa:
100 g białej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki 30-36%
Ciasto: Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło przełożyć do miski i delikatnie ubić mikserem. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać skórkę startą z pomarańczy i sok, jogurt grecki i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki wsypać do masy maślanej, wymieszać. Dodać świeżą żurawinę i posiekaną białą czekoladę, wszystko połączyć. Masa będzie dosyć gęsta. Przełożyć ją do foremki i piec 55-75 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko robił się brązowy, przykryć go arkuszem folii aluminiowej. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Śmietanę kremówkę i połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż masa się połączy. Miseczkę z polewą zdjąć z garnka i zostawić na ok. 2 minuty do przestygnięcia. Polać nią wierzch wystudzonego ciasta.
Smacznego!
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńZ suszoną się nie da?
OdpowiedzUsuńDa się ale to już nie będzie to samo co ze świeżą żurawina, która ma zupełnie inny smak.
UsuńWłaśnie się piecze 😄
OdpowiedzUsuń