Ciasteczka z tego przepisu piekę już od kilku lat na Święta. W Niemczech są tradycyjnie wypiekane w każdym domu w okresie Świąt. Są przepyszne - lekko ciągnące w środku, intensywnie cynamonowe z posmakiem migdałów. Lukier, po upieczeniu ciastek, tworzy kruchą, słodką bezę. Jeśli jeszcze nigdy ich nie próbowaliście, to właśnie nadszedł czas aby to zmienić!
Zimtsterne
(ok. 25-30 sztuk)
1 białko
100 g cukru
175 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Lukier:
1 białko
180 g cukru pudru
Białko ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać, aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści. Migdały wymieszać z cynamonem, dodać do ubitej piany razem z sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszać. Masa jest mocno klejąca, dlatego najlepiej schłodzić ją w lodówce minimum 1h, a najlepiej przez całą noc.
Schłodzone ciasto rozwałkowywać na grubość 6-7 mm, umieszczając je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypując cukrem pudrem. Z ciasta wykrawać gwiazdki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie przygotować lukier. Białko ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta.
Piekarnik nagrzać do 160ºC.
Każdą gwiazdkę smarować lukrem, najlepiej za pomocą pędzelka. Warstwa lukru nie powinna być za cienka. Piec przez 10-15 minut. Jeśli beza będzie za szybko brązowieć, przykryć ciastka arkuszem folii aluminiowej.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz