wtorek, 24 listopada 2015

Mus czekoladowy

Czy może być coś prostszego, niż mus czekoladowy? Aby go przygotować, potrzebujecie jedynie 5 minut. W sam raz na wizytę niezapowiedzianych gości lub nagłą zachciankę na czekoladę, niekoniecznie w tradycyjnej postaci.

Jeżeli wolicie słodsze desery, możecie użyć czekolady mlecznej albo białej. Wówczas pomińcie dodatek cukru pudru. 



Mus czekoladowy
(na 3-4 nieduże porcje)

350 ml śmietany kremówki 30-36%
110 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej*. Lekko przestudzić
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Trzy łyżki ubitej kremówki odłożyć do dekoracji. Do pozostałej w misce śmietany, wlewać cienkim strumieniem ostudzoną (ale jeszcze ciepłą) czekoladę, cały czas miksując. Ubijać tylko do momentu połączenia się śmietany z czekoladą - zbyt długie ubijanie spowoduje zważenie się masy.

Rozłożyć do 3-4 szklanek, ozdobić pozostałą śmietaną. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez ok. 2h. 

Smacznego!

*Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Do małego rondelka wlać wodę do 1/4 - 1/3 jego wysokości, zagotować. Na wierzchu rondelka położyć miskę z połamaną czekoladą. Miseczka nie powinna dotykać wody! Zamieszać czekoladę kilka razy. Gdy tylko całkowicie się rozpuści ściągnąć z garnuszka.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly