środa, 27 stycznia 2016

Ciasto cytrynowe

Na Facebookowym profilu bloga, wrzucałam zdjęcie wszystkich niezbędnych składników do upieczenia pysznego i prostego ciasta. Dlatego część z Was na pewno domyśla się jakim przepisem podzielę się dzisiaj z Wami ;) 

Odkąd pamiętam mam słabość do wszystkich cytrynowych ciast i deserów, nie wspominając o lemon curd, który wielbię i mogłabym jeść łyżeczką ze słoiczka... Zatem pojawia się pierwszy przepis na ciasto cytrynowe, zapewne jeden z wielu z kategorii cytrynowych słodkości. 

Ciasto z tego przepisu jest wilgotne a smak cytryny jest intensywnie wyczuwalny. Ozdobiłam je kandyzowanymi plasterkami cytryn, ale równie dobrze możecie pominąć ten krok, posypać je cukrem pudrem i podać z lemon curd, jeśli akurat macie go pod ręką :)

Keks cytrynowy

Ciasto cytrynowe
(źródło: White Plate)

Ciasto:
1 2/3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
6 łyżek masła, rozpuszczonego
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maślanki, kefiru lub jogurtu
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
1 opakowanie cukru waniliowego

Kandyzowane cytryny:
2 cytryny
2/3 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
W drugim naczyniu ubić jajka razem z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując dodawać masło, maślankę oraz skórkę i sok z cytryn. Suche składniki dodać do masy jajecznej i szybko zmiksować lub wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylać do foremki i piec 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić. Ozdobić kandyzowanymi cytrynami lub posypać cukrem pudrem.

Kandyzowane cytryny: Cytryny pokroić w ok. 0,5 cm plasterki. W rondelku zagotować wodę, wrzucić cytryny i gotować ok. 5 minut. Cytryny wyjąć z garnka, wodę wylać i całą czynność powtórzyć. Następnie do rondelka wsypać cukier i wlać 2/3 szklanki wody, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Włożyć plasterki cytryn i gotować ok. 1-1,5h, aż cytryny staną się szkliste a woda z cukrem utworzą gęsty syrop. Ostudzić. Cytryny wyłożyć na wierzch ciasta, ewentualnie polewając je porcją cukrowego syropu.

Smacznego!

Lemon cake

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly